Άτλας Διαγνωστικής Υπερηχογραφίας του Βρεφικού Ισχίου

Ο Απόλυτος Οδηγός Υπερηχογραφίας του Βρεφικού Ισχίου: όλες οι πτυχές της μεθόδου σε περισσότερες από 600 εικόνες!

Αναλυτική επίδειξη με πολυάριθμα παραδείγματα:
-της τεχνικής της εξέτασης
-του διαγνωστικού αλγορίθμου
-των συνήθων δυσκολιών και σφαλμάτων
-της ανάδειξης και της ερμηνείας των παθολογικών ευρημάτων
-της θεραπευτικής αντιμετώπισης με βάση το υπερηχογράφημα

Ένας πολύτιμος οδηγός αναφοράς για κάθε ειδικό που εκτελεί υπερηχογραφικές εξετάσεις για τη διάγνωση της Αναπτυξιακής Δυσπλασίας του Ισχίου.

Η υπερηχογραφία του βρεφικού ισχίου με την τεχνική του Καθηγητή Graf είναι η μέθοδος εκλογής για την έγκαιρη διάγνωση και την παρακολούθηση της θεραπείας της Αναπτυξιακής Δυσπλασίας του Ισχίου στην Ευρώπη. Αποτελεί τη βάση του πληθυσμιακού ελέγχου των βρεφών στις γερμανόφωνες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες, ενώ προοδευτικά εισάγεται και σε άλλες Ευρωπαϊκές (και όχι μόνο) χώρες.
Στη χώρα μας, σε αρκετές γεωγραφικές περιοχές τα βρέφη εξετάζονται υπερηχογραφικά, είτε εν είδει (έστω και με χαμηλή διεισδυτικότητα) «πληθυσμιακού ελέγχου» («προληπτικά»), είτε κατόπιν παραπομπής λόγω οικογενειακού ιστορικού ή κλινικού ευρήματος (χαλαρά ισχία, σφιχτά ισχία, κλικ, ανισοπτύχωση κλπ.). Όλα αυτά, βέβαια, χωρίς να υπάρχει επίσημος φορέας εκπαίδευσης, ελέγχου και πιστοποίησης των υπερηχογραφιστών, όπως στις χώρες όπου εφαρμόζεται γενικευμένος πληθυσμιακός έλεγχος και χωρίς να υφίσταται επίσημη κρατική οδηγία / πολιτική ελέγχου. Με τον τρόπο αυτό, όμως, η σωστή διδασκαλία και εφαρμογή της μεθόδου επαφίεται στην επάρκεια του εκάστοτε εκπαιδευτή / εξεταστή και τα λάθη στην εκπαίδευση και στην εφαρμογή της τεχνικής συστηματοποιούνται, πολλαπλασιάζονται και διαιωνίζονται …
Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια συστηματική προσπάθεια μέσα από τη δομημένη διδασκαλία της συγκεκριμένης τεχνικής, με την αρωγή και την καθοδήγηση του Καθηγητή Graf και με κεντρικούς πόλους την Αθήνα (Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», Β’ Ορθοπαιδική Κλινική – Δ/ντής Ι. Αναστασόπουλος) και το Ηράκλειο Κρήτης (Ακτινολογική Εταιρεία Κρήτης, Πανεπιστημιακό Εργαστήριο Ακτινολογίας – Δ/ντής Καθηγητής Α. Καραντάνας), να εκπαιδευτούν σωστά όσο το δυνατόν περισσότεροι υπερηχογραφιστές, ώστε να ελέγχονται αποτελεσματικά περισσότερα παιδιά, σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές της χώρας. Παράλληλα με τις παραπάνω εκπαιδευτικές δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχαν ως διοργανωτές / εκπαιδευτές (Σ. Κολοβός – Αθήνα, Κ. Χλαπουτάκης – Ηράκλειο), οι γράφοντες διοργάνωσαν εκπαιδευτικό σεμινάριο στη Χίο (2013) και συστηματικά καθοδηγούν την προετοιμασία για τη διοργάνωση του 1ου Σεμιναρίου Υπερηχογραφίας Βρεφικού Ισχίου Βορείου Ελλάδας, που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο του 2017.
Το συγκεκριμένο σύγγραμμα δεν αποτελεί σεμιναριακό εγκόλπιο και δε σκοπεύει να υποκαταστήσει το συνοπτικό εγχειρίδιο που χρησιμοποιείται στην εκπαίδευση των υπερηχογραφιστών μέχρι τώρα. Έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στη φαρέτρα του υπερηχογραφιστή, αυτό της βιβλιοθήκης / δεξαμενής υπερηχογραφικών ευρημάτων και κλινικών περιστατικών. Εδώ θα ανατρέξει ο εξεταστής προκειμένου, να λύσει τυχόν απορίες του σε πρακτικά ζητήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει κατά την εξέταση, να εμπλουτίσει τις γνώσεις του στις διάφορες πτυχές της (ανατομική, τεχνική κλπ.) και τέλος, να ζητήσει βοήθεια στην ερμηνεία και διαχείριση των υπερηχογραφικών ευρημάτων, ακόμα και σε περιπτώσεις που αυτά είναι (ή φαίνονται με την πρώτη ματιά) δυσεπίλυτα ή αμφιλεγόμενα.

 

Κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, τη δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, να δημιουργήσει στατιστικά για την χρήση της και να παρέχει πληροφορίες από τρίτους.

Κάνοντας κλικ στο “ΑΠΟΔΟΧΗ”, συναινείτε στη χρήση των cookies.

Ο Πλάτων Μαλλιάγκας είναι συγγραφέας και ιδρυτής των εκδοτικών οίκων Mediterra Books και Carpe Librum (πρώην Εκδόσεις Captain Book) με αντικείμενο τις εκδόσεις βιβλίων στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, για λογαριασμό ανεξάρτητων συγγραφέων.

Παράλληλα γράφει και εκδίδει κατά καιρούς λογοτεχνικά βιβλία. Το 1999 κυκλοφόρησε «Ο νέος που ζούσε το μύθο», από τις εκδόσεις «Λιβάνη», το 2003 «Η εξαφάνιση του συλλέκτη», από τις εκδόσεις «Εστία», και το 2009 «Το πείραμα της Αριάδνης» από τις εκδόσεις «Άγκυρα». Μετά το 2009 δημοσιεύει μυθιστορήματα, ποίηση και δοκίμια, καθώς και ταινίες μικρού μήκους, με διάφορα ετερώνυμα.

Το 2003 τιμήθηκε με Κρατικό Βραβείο Θεατρικού Έργου για το «Ζωή από χιόνι».

Αρκετά διηγήματά του έχουν βραβευτεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.