Μίμης Δημόπουλος

Ο Μίμης Δημόπουλος γεννήθηκε το 1924 στον Δομοκό, όπου μεγάλωσε και φοίτησε στο σχολείο. Το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου τον βρίσκει μαθητή γυμνασίου και ο Δημόπουλος προσχωρεί στην Ε.Π.Ο.Ν. Έπειτα γίνεται μέλος του Ε.Α.Μ. και πολεμά με τους αντάρτες στα βουνά του Καρπενησίου. Το 1945 εξορίζεται στη Μακρόνησο. Εκεί ανακηρύσσεται για δύο συνεχόμενες σαιζόν πρωταθλητής στο μυγομάζεμα. Έτσι, επιστρέφει στα εγκόσμια με περιορισμό να μείνει εντός των συνόρων. Το 1953 αρχίζει το συγγραφικό του έργο, ενώ παράλληλα εργάζεται ως θυρωρός στα κτίρια της τότε Κ.Υ.Π.Ε. Μέχρι το 1965 εκδίδει πέντε ποιητικές συλλογές, τέσσερα θεατρικά έργα, τρία λογοτεχνικά βιβλία και δύο κόρες αγνώστου μητρός. Τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς απολύεται από την τότε Κ.Υ.Π. για άγνωστους, μέχρι το 1989, λόγους. Παρ΄ όλα αυτά συνεχίζει την καλλιτεχνική του δραστηριότητα και βγάζει τα προς το ζην ως οδοκαθαριστής στο Τατόι. Το 1968 και αφού δεν του παραχωρήθηκε το θέατρο του Λυκαβηττού και το γήπεδο της Νέας Σμύρνης για συναυλίες, ο Δημόπουλος αυτοεξορίζεται στο Παρίσι. Εκεί γνωρίζει πολλούς εξόριστους συμπατριώτες του και ιδρύει το Κίνημα Καλλιτεχνών Εξορίστων. Τα χρόνια στη Γαλλία είναι φτωχά σε δημιουργική εργασία και στιγματίζονται από την προσωπική ζωή, η οποία σημαδεύτηκε από τρεις γάμους και την απόκτηση πέντε τέκνων- το ένα εξώγαμο. Με την επαναγορά της δημοκρατίας επιστρέφει νύχτα στην Αθήνα και ετοιμάζεται πυρετωδώς για τη συναυλία του στον Λυκαβηττό. Δεν προλαβαίνει να την πραγματοποιήσει, γιατί πεθαίνει από κωλικό εντέρου στο άκουσμα της νομιμοποίησης του Κ.Κ.Ε. Το 1981 επιστρέφει στη ζωή και εργάζεται ως αεροσυνοδός. Τα επόμενα οκτώ χρόνια θα συμπεριλάβει τα μεγαλύτερά του ποιήματα με θέμα τα ταξίδια, την ξενιτιά και τον καημό του αεροπόρου σε τέσσερις ποιητικές συλλογές, οι οποίες μελοποιήθηκαν αργότερα, χωρίς την άδειά του, από υπουργούς και υφυπουργούς. Το 1989 ακυρώνεται η επιχορήγηση από την Τράπεζα Κρήτης για τη συναυλία στον Λυκαβηττό και ο Δημόπουλος αναγκάζεται να δεχτεί τη δυσμενή μετάθεση στο Υπουργείο Πολιτισμού ως υπουργός παρά τω υφυπουργώ. Οι συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις της σαιζόν εκείνης του προκαλούν δηλητηρίαση στο πεπτικό σύστημα, η οποία αποδείχτηκε θανάσιμη στη διαδρομή από το Harefield στο Λαϊκό, με αποτέλεσμα να ταφεί με οικουμενικές τιμές.

Βιβλία του συγγραφέα από τις εκδόσεις μας

Οι απύθμενες περιπέτειες του κυρίου Ζυλ

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, τη δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, να δημιουργήσει στατιστικά για την χρήση της και να παρέχει πληροφορίες από τρίτους.

Κάνοντας κλικ στο “ΑΠΟΔΟΧΗ”, συναινείτε στη χρήση των cookies.

Ο Πλάτων Μαλλιάγκας είναι συγγραφέας και ιδρυτής των εκδοτικών οίκων Mediterra Books και Carpe Librum (πρώην Εκδόσεις Captain Book) με αντικείμενο τις εκδόσεις βιβλίων στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, για λογαριασμό ανεξάρτητων συγγραφέων.

Παράλληλα γράφει και εκδίδει κατά καιρούς λογοτεχνικά βιβλία. Το 1999 κυκλοφόρησε «Ο νέος που ζούσε το μύθο», από τις εκδόσεις «Λιβάνη», το 2003 «Η εξαφάνιση του συλλέκτη», από τις εκδόσεις «Εστία», και το 2009 «Το πείραμα της Αριάδνης» από τις εκδόσεις «Άγκυρα». Μετά το 2009 δημοσιεύει μυθιστορήματα, ποίηση και δοκίμια, καθώς και ταινίες μικρού μήκους, με διάφορα ετερώνυμα.

Το 2003 τιμήθηκε με Κρατικό Βραβείο Θεατρικού Έργου για το «Ζωή από χιόνι».

Αρκετά διηγήματά του έχουν βραβευτεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.