Σιωπηλός καινούργιος κόσμος

Συγγραφέας: Κώστας Π. Κατάρας

Υπότιτλος: Ανιχνεύοντας τη Νέα Κανονικότητα την εποχή της Μετα-δημοκρατίας

ΤΙ ΜΑΣ ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΕΙ Η ΜΕΤΑ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ;
H αριθμητικοποίηση των πάντων έχει οδηγήσει τις κοινωνίες σε ακραίες ανισότητες, με κινητήρια δύναμη τον άδικο και άπληστο καπιταλισμό.
Τα πάσης φύσεως αξιακά και οικονομικά ελλείμματα μετατρέπουν τα όνειρα σε εφιάλτες και καταλήγουν σε συγκρούσεις, οι οποίες, σε συνδυασμό με την παθητικότητα των μαζών, προκαλούν όλο και μεγαλύτερα ρήγματα στη δημοκρατία και συντελούν αποφασιστικά στην άνοδο του αυταρχισμού.
Αναζητώντας τη νέα κανονικότητα στη μετα-δημοκρατία, μέσα στη σύγχυση της μετα-αλήθειας, ο άνθρωπος καλείται να διαλέξει ανάμεσα στον δρόμο της αχρήστευσης και στον δρόμο της προετοιμασίας για ένα διαφορετικό μέλλον.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Ο ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗΣ;
Το σκάνδαλο Cambridge Analytica, η κυριαρχία της προπαγάνδας και των fake news, ο Πούτιν με τα «Τρολ του Ολγίνο» από την Αγία Πετρούπολη, που επιτίθενται στη Δύση, και ο αρχιστράτηγός του στα social media, η χίμαιρα των social media, και ο «Καπιταλισμός της Επιτήρησης» στο πλαίσιο μιας «θεατρικής» δημοκρατίας.

ΠΟΣΟ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΨΗΦΙΑΚΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ;
Από τον «μεγάλο ύπνο» της κοινωνίας και τους κινδύνους μιας ψηφιακής δικτατορίας έως το μέλλον του μετα-ανθρώπου, με την επικράτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά και τη «χειραγώγηση» του DNA, ώστε να νικήσει ο άνθρωπος την αρρώστια, τον θάνατο, εντέλει, και να γίνει ο ίδιος Θεός.

***

«Η σύγχρονη κοινωνία μοιάζει με ένα απομονωμένο μελίσσι, αδηφάγο και εξαρτημένο για “ψηφιακή τροφή”, μέσα στο οποίο ο κάθε άνθρωπος κτίζει μόνος του τη φυλακή του… ανίσχυρος, αποπροσανατολισμένος και υπάκουος, μπαίνει μόνος του μέσα… και είναι ανίκανος για να αποδράσει, γιατί δεν υπάρχει λόγος, αφού έχει την αυταπάτη ότι η πόρτα είναι ανοιχτή!»

 

Δείτε τηλεοπτική συνέντευξη του συγγραφέα.

Ακούστε ραδιοφωνική συνέντευξη του συγγραφέα.

 

ΑΓΟΡΑ

 

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, τη δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, να δημιουργήσει στατιστικά για την χρήση της και να παρέχει πληροφορίες από τρίτους.

Κάνοντας κλικ στο “ΑΠΟΔΟΧΗ”, συναινείτε στη χρήση των cookies.

Ο Πλάτων Μαλλιάγκας είναι συγγραφέας και ιδρυτής των εκδοτικών οίκων Mediterra Books και Carpe Librum (πρώην Εκδόσεις Captain Book) με αντικείμενο τις εκδόσεις βιβλίων στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, για λογαριασμό ανεξάρτητων συγγραφέων.

Παράλληλα γράφει και εκδίδει κατά καιρούς λογοτεχνικά βιβλία. Το 1999 κυκλοφόρησε «Ο νέος που ζούσε το μύθο», από τις εκδόσεις «Λιβάνη», το 2003 «Η εξαφάνιση του συλλέκτη», από τις εκδόσεις «Εστία», και το 2009 «Το πείραμα της Αριάδνης» από τις εκδόσεις «Άγκυρα». Μετά το 2009 δημοσιεύει μυθιστορήματα, ποίηση και δοκίμια, καθώς και ταινίες μικρού μήκους, με διάφορα ετερώνυμα.

Το 2003 τιμήθηκε με Κρατικό Βραβείο Θεατρικού Έργου για το «Ζωή από χιόνι».

Αρκετά διηγήματά του έχουν βραβευτεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.