Ό,τι απέμεινε από την ελιά του Πλάτωνα

“Annus horribilis”, δηλαδή φριχτή χρονιά χαρακτηρίζει ο συγγραφέας το 2012 στην εναρκτήρια πρόταση του βιβλίου του, δίδοντας έτσι το χρονικό στίγμα των διαλόγων που ακολουθούν.

Δυο παλιοί φίλοι, με γνώσεις φιλοσοφίας της Ιστορίας, συναντιούνται τακτικά και “διαλέγονται” κατά τα πρότυπα των πλατωνικών διαλόγων. Βρίσκονται και οι δυο στη δύση της ζωής τους, άρα φέρουν μνήμες διαφορετικές από τις “εκσυγχρονισμένες” και είναι φορείς ενός παλαιότερου και ανθρωπιστικά πλουσιότερου σταδίου ελληνικού πολιτισμού.

Έχουν επιλέξει για τις συναντήσεις τους, σαν ο καιρός το επιτρέπει, το όχι άμοιρο συμβολισμού παρκάκι, όπου βρίσκεται ή βρισκόταν η λεγόμενη “ελιά του Πλάτωνος”. Εκείνο το αρχαίο δέντρο που είδε -ποιος ξέρει τι- κατά το πέρασμα των εκατονταετηρίδων. Πάντως, κατά τον περασμένο αιώνα, είδε να ζώνεται από ένα άξενο περιβάλλον φυσικής καταστροφής και μετά ένα λεωφορείο (!) να πέφτει πάνω του και να το καταστρέφει. Και στο τέλος, σαν άρχιζε ο χειμώνας του “annus horribilis”, κάποιοι να οικειοποιούνται το σπασμένο μέρος του κορμού του, εκείνο που βρήκε τον θάνατο από το μοιραίο τροχοφόρο, για να το κάνουν… καυσόξυλα.

Για μια παρόμοια πορεία της πατρίδας τους, της πατρίδας μας, “διαλέγονται” οι δυο φίλοι, και προσπαθούν να αποσαφηνίσουν οδηγούς σκέψης και στοχασμού για την σημερινή τραγική μας κατάσταση, μέσα από τις διδαχές της πλατωνικής φιλοσοφίας και της παγκόσμιας Ιστορίας.

 

Κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, τη δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, να δημιουργήσει στατιστικά για την χρήση της και να παρέχει πληροφορίες από τρίτους.

Κάνοντας κλικ στο “ΑΠΟΔΟΧΗ”, συναινείτε στη χρήση των cookies.

Ο Πλάτων Μαλλιάγκας είναι συγγραφέας και ιδρυτής των εκδοτικών οίκων Mediterra Books και Carpe Librum (πρώην Εκδόσεις Captain Book) με αντικείμενο τις εκδόσεις βιβλίων στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, για λογαριασμό ανεξάρτητων συγγραφέων.

Παράλληλα γράφει και εκδίδει κατά καιρούς λογοτεχνικά βιβλία. Το 1999 κυκλοφόρησε «Ο νέος που ζούσε το μύθο», από τις εκδόσεις «Λιβάνη», το 2003 «Η εξαφάνιση του συλλέκτη», από τις εκδόσεις «Εστία», και το 2009 «Το πείραμα της Αριάδνης» από τις εκδόσεις «Άγκυρα». Μετά το 2009 δημοσιεύει μυθιστορήματα, ποίηση και δοκίμια, καθώς και ταινίες μικρού μήκους, με διάφορα ετερώνυμα.

Το 2003 τιμήθηκε με Κρατικό Βραβείο Θεατρικού Έργου για το «Ζωή από χιόνι».

Αρκετά διηγήματά του έχουν βραβευτεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.