Ένας ναύαρχος ΛΣ θυμάται και γράφει

Συγγραφέας: Παναγιώτης Κοσμάτος

Ο συγγραφεύς του παρόντος, Υποναύαρχος ΛΣ Παναγιώτης Κοσμάτος, υπηρέτησε την Ελληνικήν Ναυτιλίαν επί μίαν σχεδόν 50ετίαν. Τα πρώτα 30 χρόνια από τον Δημόσιον Τομέα, εις το Λιμενικόν Σώμα, κατά τα οποία ανήλθε όλα τα σκαλοπάτια της Στρατιωτικής Ιεραρχίας, και τα υπόλοιπα από τον ιδιωτικόν τομέα (HELMEPA και Greek Shipping Cooperation Committee στο Λονδίνον).
Εις το διάστημα αυτό ανέπτυξε μια μεγάλη δραστηριότητα και απέκτησε μία πλούσια εμπειρία, την οποίαν κατά καιρούς διοχέτευε με διάφορα δημοσιεύματα εις τον Τύπον. Αργότερα συνέγραψε και μερικές μικρές ιστορίες από περιστατικά της περιόδου της στρατιωτικής του υπηρεσίας.
Εις το τέλος και με το πέρας της επαγγελματικής του δράσεως εδημοσίευσε εις τον ημερήσιον και ναυτιλιακόν Τύπον διάφορα άρθρα και επιστολές ενός γενικοτέρου κοινωνικού ενδιαφέροντος.
Όλα αυτά αποφάσισε να τα παρουσιάσει σε ένα ενιαίον κείμενον, ώστε να τα γνωρίσουν οι μεταγενέστεροι, ιδιαίτερα εις τον χώρον της ναυτιλίας, και να επωφεληθούν ενδεχομένως από τις εμπειρίες και τις γνώσεις αυτές.
Οι δραστηριότητες αυτές του Ναυάρχου κ. Παν. Κοσμάτου περιλαμβάνουν και άγνωστα σε πολλούς περιστατικά, τόσο στον Δημόσιον Τομέα όσον και στον ιδιωτικό, που εκτιμάται ότι ενέχουν και κάποιο ιστορικόν ενδιαφέρον.
Για όλους αυτούς τους λόγους το παρόν σύγγραμμα θεωρείται ως ένα ανάγνωσμα ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος που αποτελεί ταυτοχρόνως και μία συμβολή εις την ιστορίαν της Ναυτιλίας μας.

 

ΑΓΟΡΑ

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, τη δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, να δημιουργήσει στατιστικά για την χρήση της και να παρέχει πληροφορίες από τρίτους.

Κάνοντας κλικ στο “ΑΠΟΔΟΧΗ”, συναινείτε στη χρήση των cookies.

Ο Πλάτων Μαλλιάγκας είναι συγγραφέας και ιδρυτής των εκδοτικών οίκων Mediterra Books και Carpe Librum (πρώην Εκδόσεις Captain Book) με αντικείμενο τις εκδόσεις βιβλίων στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, για λογαριασμό ανεξάρτητων συγγραφέων.

Παράλληλα γράφει και εκδίδει κατά καιρούς λογοτεχνικά βιβλία. Το 1999 κυκλοφόρησε «Ο νέος που ζούσε το μύθο», από τις εκδόσεις «Λιβάνη», το 2003 «Η εξαφάνιση του συλλέκτη», από τις εκδόσεις «Εστία», και το 2009 «Το πείραμα της Αριάδνης» από τις εκδόσεις «Άγκυρα». Μετά το 2009 δημοσιεύει μυθιστορήματα, ποίηση και δοκίμια, καθώς και ταινίες μικρού μήκους, με διάφορα ετερώνυμα.

Το 2003 τιμήθηκε με Κρατικό Βραβείο Θεατρικού Έργου για το «Ζωή από χιόνι».

Αρκετά διηγήματά του έχουν βραβευτεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.