Ντίνος Νικολαΐδης

Ποτάμι τρεχούμενο διαβαίνει ο καιρός.
Πόσο γρήγορα ή πόσο αργά, δεν το γνωρίζω.
Το ποτάμι για μένα άρχισε να κυλάει μια Πρωταπριλιά του ’57 στην Καλαμάτα. Έκτοτε και ως την Πρωταπριλιά του ’81 στη Θεσσαλονίκη, όταν έδωσα τον Ιπποκράτειο όρκο, οι αίθουσες διδασκαλίας και τα αμφιθέατρα ο θώρακας της πανοπλίας μου έγιναν και στην Αθήνα κατόπιν, ο «τροχός» του ιατρείου, ένας από τους τροχούς του άρματος στην τρισδεκαετή αρματοδρομία που και σήμερα ακόμα καλά κρατεί.

Οξυγόνο μου οι μουσικές της δισκοθήκης, οι νότες της κιθάρας και τα βιβλία μου. Μια βαθιά ανάσα όμως πήρα όταν Πρωταπριλιά (πάλι!) του ’95 το μάτι κοντοστάθηκε σε μια μικρή ανακοίνωση. Και –ταπεινός ηθοποιός ερασιτεχνικού θιάσου– αξιώθηκα από τον Μίνω Βολανάκη να παρακολουθήσω ένα δίμηνο σεμινάριο βαθιάς εμπειρίας. Μέσα σ’ όλα αυτά τα χρόνια, λέξεις, άπειρες λέξεις, έμβρυα βιαστικά, το μυαλό σφυροκοπούσαν. Και εγώ, σπέρμα, μήτρα και μαία ταυτόχρονα, λευτέρωνα το κλάμα τους. Προσπάθησα όχι την Αλήθεια να βρω (ποιος πιστεύει σε χίμαιρες;…) αλλά της δικής μου αλήθειας ψήγματα. Ψήγματα κρυμμένα σε βιβλία, τραγούδια, εικόνες, σε πρόσωπα που βαθιά την ψυχή μου άγγιξαν, σε πρόσωπα που απλά διασταυρώθηκαν τα βλέμματά μας… Με την Πρωταπριλιά του ’16 να έρχεται, παρελθόντα, παρόντα και μελλούμενα, σαν ψέματα φαντάζουν.
Ενόσω το ποτάμι ακόμα κυλάει, και βαρκάρης ήρεμα λαμνοκοπά ο καιρός, γρήγορα ή αργά, δεν χρειάζομαι πλέον να μάθω, καθώς ήδη σιμά σας κουρνιάζω…

 

 

Βιβλία του συγγραφέα από τις εκδόσεις μας:

πονήματα

 

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, τη δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, να δημιουργήσει στατιστικά για την χρήση της και να παρέχει πληροφορίες από τρίτους.

Κάνοντας κλικ στο “ΑΠΟΔΟΧΗ”, συναινείτε στη χρήση των cookies.

Ο Πλάτων Μαλλιάγκας είναι συγγραφέας και ιδρυτής των εκδοτικών οίκων Mediterra Books και Carpe Librum (πρώην Εκδόσεις Captain Book) με αντικείμενο τις εκδόσεις βιβλίων στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, για λογαριασμό ανεξάρτητων συγγραφέων.

Παράλληλα γράφει και εκδίδει κατά καιρούς λογοτεχνικά βιβλία. Το 1999 κυκλοφόρησε «Ο νέος που ζούσε το μύθο», από τις εκδόσεις «Λιβάνη», το 2003 «Η εξαφάνιση του συλλέκτη», από τις εκδόσεις «Εστία», και το 2009 «Το πείραμα της Αριάδνης» από τις εκδόσεις «Άγκυρα». Μετά το 2009 δημοσιεύει μυθιστορήματα, ποίηση και δοκίμια, καθώς και ταινίες μικρού μήκους, με διάφορα ετερώνυμα.

Το 2003 τιμήθηκε με Κρατικό Βραβείο Θεατρικού Έργου για το «Ζωή από χιόνι».

Αρκετά διηγήματά του έχουν βραβευτεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.