Άμμος λευκή

Συγγραφέας: Μαρίνα Κουτσοδήμου

Περπατώντας στην ακτή, πολλές φορές παρατηρώ την άμμο. Άλλες φορές βρεγμένη απ’ τα κύματα, άλλες στεγνή, καυτή ή κρύα, δεν γίνεται να μην κερδίσει την προσοχή. Εγκλωβίζω λίγη άμμο στη χούφτα μου, όση χωράει. Θαυμάζω αυτό που βλέπω, αυτό που αγγίζω, αυτό που σφίγγω μέσα στην παλάμη. Τα δάχτυλα ύστερα θα ανοίξουν σιγά σιγά και οι κόκκοι θα πέσουν, για να βρεθούν στην αμμουδιά και πάλι. Στη μάνα γη.
Οι κόκκοι της άμμου μοιάζουν με τις σκέψεις, λέω. Κάποιες φεύγουν με ένα απλό φύσημα, όσο διαρκεί ένα αεράκι. Ξεχνιούνται εύκολα. Άλλες σκέψεις, που είναι βαριές, μοιάζουν αμετακίνητες, μένουν και μας βαραίνουν ή μας στοιχειώνουν. Υπάρχουν όμως και οι σημαντικές, οι πολύτιμες ή οι ανεκτίμητες, που θέλουμε εμείς οι ίδιοι να τις κρατήσουμε, να μην τις ξεχάσουμε. Για πάντα να τις θυμόμαστε.
Κάπως έτσι, σκέφτηκα να συλλέξω μερικές σκέψεις, να τις κρατήσω και να τις τοποθετήσω σε μια γυάλινη κλεψύδρα. Να υπάρχουν για να μην τις ξεχνώ. Κι όταν γεμίζει η μία πλευρά, να γυρίζω ανάποδα την κλεψύδρα, να τις βλέπω και να τις ξαναζώ. Όπως ένα όνειρο που μας άρεσε και θέλουμε να το ξαναδούμε. Έτσι γεννήθηκε αυτή η συλλογή. Από σκέψεις που έγιναν στίχοι και, σαν μεγάλωσαν, μεταμορφώθηκαν σε ποιήματα αγαπημένα.

ΑΓΟΡΑ

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, τη δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, να δημιουργήσει στατιστικά για την χρήση της και να παρέχει πληροφορίες από τρίτους.

Κάνοντας κλικ στο “ΑΠΟΔΟΧΗ”, συναινείτε στη χρήση των cookies.

Ο Πλάτων Μαλλιάγκας είναι συγγραφέας και ιδρυτής των εκδοτικών οίκων Mediterra Books και Carpe Librum (πρώην Εκδόσεις Captain Book) με αντικείμενο τις εκδόσεις βιβλίων στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, για λογαριασμό ανεξάρτητων συγγραφέων.

Παράλληλα γράφει και εκδίδει κατά καιρούς λογοτεχνικά βιβλία. Το 1999 κυκλοφόρησε «Ο νέος που ζούσε το μύθο», από τις εκδόσεις «Λιβάνη», το 2003 «Η εξαφάνιση του συλλέκτη», από τις εκδόσεις «Εστία», και το 2009 «Το πείραμα της Αριάδνης» από τις εκδόσεις «Άγκυρα». Μετά το 2009 δημοσιεύει μυθιστορήματα, ποίηση και δοκίμια, καθώς και ταινίες μικρού μήκους, με διάφορα ετερώνυμα.

Το 2003 τιμήθηκε με Κρατικό Βραβείο Θεατρικού Έργου για το «Ζωή από χιόνι».

Αρκετά διηγήματά του έχουν βραβευτεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.