Απόψεις διευθυντών/ντριών δημοτικών σχολείων σχετικά με τη γονεϊκή εμπλοκή (e-book pdf)

Συγγραφέας: Χρήστος Γ. Δασκαλοθανάσης

Υπότιτλος: Η συμβολή του δημογραφικού, επαγγελματικού και ηγετικού προφίλ

«Θεωρητικά διαπιστώνεται σημαντικό έλλειμμα καθαρής σκέψης και απλής ομιλίας στις σχέσεις γονέων και δασκάλων. Από ιδανικής άποψης, οι γονείς και οι δάσκαλοι έχουν πολλά κοινά, στο ότι και οι δύο, υποτίθεται, επιθυμούν το συμφέρον του παιδιού. Αλλά, στην πραγματικότητα, γονείς και δάσκαλοι συνήθως ζουν σε συνθήκες αμοιβαίας δυσπιστίας και εχθρότητας. Το χάσμα συχνά καλύπτεται, γιατί ούτε οι γονείς ούτε οι δάσκαλοι θέλουν να παραδεχτούν στον εαυτό τους τις δυσάρεστες συνέπειες της εχθρότητάς τους, αλλά μερικές φορές αυτό γίνεται αρκετά εμφανές» (Waller 1932).

Σήμερα, 90 χρόνια μετά, η σχέση μεταξύ σχολείου και οικογένειας, μετεξελίχθηκε στον όρο γονεϊκή εμπλοκή και φαίνεται πως διένυσε πολύ δρόμο. Το στυλ ηγεσίας των διευθυντών καθώς και η επίδραση του δημογραφικού και επαγγελματικού τους προφίλ στις απόψεις τους για την γονεϊκή εμπλοκή φαίνεται να είναι καίριας σημασίας για την επίτευξη αγαστής συνεργασίας σχολείου-οικογένειας.

Στο παρόν πόνημα η προσέγγιση του θέματος επιχειρήθηκε σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά και μέσα από μια έρευνα, βασική επιδίωξη της οποίας υπήρξε η ανίχνευση της στάσης των διευθυντών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης απέναντι στο συγκεκριμένο ζήτημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΕΔΩ ΔΩΡΕΑΝ

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, τη δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, να δημιουργήσει στατιστικά για την χρήση της και να παρέχει πληροφορίες από τρίτους.

Κάνοντας κλικ στο “ΑΠΟΔΟΧΗ”, συναινείτε στη χρήση των cookies.

Ο Πλάτων Μαλλιάγκας είναι συγγραφέας και ιδρυτής των εκδοτικών οίκων Mediterra Books και Carpe Librum (πρώην Εκδόσεις Captain Book) με αντικείμενο τις εκδόσεις βιβλίων στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, για λογαριασμό ανεξάρτητων συγγραφέων.

Παράλληλα γράφει και εκδίδει κατά καιρούς λογοτεχνικά βιβλία. Το 1999 κυκλοφόρησε «Ο νέος που ζούσε το μύθο», από τις εκδόσεις «Λιβάνη», το 2003 «Η εξαφάνιση του συλλέκτη», από τις εκδόσεις «Εστία», και το 2009 «Το πείραμα της Αριάδνης» από τις εκδόσεις «Άγκυρα». Μετά το 2009 δημοσιεύει μυθιστορήματα, ποίηση και δοκίμια, καθώς και ταινίες μικρού μήκους, με διάφορα ετερώνυμα.

Το 2003 τιμήθηκε με Κρατικό Βραβείο Θεατρικού Έργου για το «Ζωή από χιόνι».

Αρκετά διηγήματά του έχουν βραβευτεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.